Kellon Valintaopas

Kellon hankintaa miettiessä on syytä paneutua muutamiin seikkoihin joista valitset sinulle sopivimmat. Alla on listattuna kellon materiaaleihin, kokoon ja ominaisuuksiin liittyviä vinkkejä, joiden perusteella valitset omaan käyttöösi sopivimman useista eri vaihtoehdoista: 

Kellon käyttötarkoitus ja kellotyypit

Kellon käyttötarkoitus kannattaa miettiä tarkkaan,koska kellomalleja löytyy kaikille ja jokaiseen tarkoitukseen.

Alkuun kannattaa esimerkiksi miettiä onko kyseessä miesten vai naisten kello, pukukello (juhlakello), käyttökello (arkikello), ammattiin tai harrastukseen liittyvä kello esimerkiksi sukeltajankello vai "muuten vain" vapaa-ajankello.

Gant kello
 salkari salkari
Käyttökello Pukukello Kronografit

Käyttökellot ovat nimensä mukaisesti tehty päivittäiseen käyttöön. Käyttökelloista löytyy useimmiten erilaisia toimintoja, jotka vastaavat nyky-ajan tarpeita. Rannekellot ovat usein kestäviä, mutta eivät rakenteeltaan vastaa kuitenkaan sukeltajankelloja.

Käyttökello on loistava valinta, jos toivoo kelloltaan hyviä perusominaisuuksia päivittäiseen käyttöön. 

Pukukellot ovat lähtökohtaisesti tyyliltään hillittyjä ja niissä on usein vain välttämättömät toiminnot kuten esimerkiksi viisarit ja päivyri. Kellon muotoilu ja kellotaulu ovat usein tyyliltään hyvin minimalistisia. 

Pukukellot ovatkin usein suosittuja edellä mainittujen ominaisuuksien takia. Pukukello on varma valinta esimerkiksi ainoaksi kelloksi.

Kronografit ovat kelloja, joissa on erillinen toiminto usein ajanottoa varten, joka näkyy useimmiten kellotaulussa omilla pienemmillä tauluilla. Kronografit ovat ulkomuodoltaan tyylikkäitä ja ulkomuodosta välittyy korkea toiminnallisuus. 

Kronografin rungon ominauuksiin kuuluu myös erilaiset painikkeet, joiden avulla voi säätää kellon ajanottotoimintoja. 

Oris kello
Salkari
salkari
Sukeltajankello Älykello Digitaalikello
Yksi suosituimmista kellotyypeistä on sukeltajankello. Kellojen ominaisuudet ovat tehty erityisesti laitesukellusta varten, mutta sopivat myös mainiosti normaaliin käyttöön. Usein sukeltajankelloissa on paksu kestävä runko sekä lasi, ajanottokehä ja pimeässä hohtavat viisarit. Valikoimasta löydät laadukkaita sukeltajankelloja esimerkiksi Orikselta ja Sinn:ltä.

Älykellot sopivat mainiosti päivittäiseen käyttöön ja esimerkiksi urheiluun. Älykellojen toimintojen avulla on mahdollista seurata omaa hyvinvointia sekä suorituskykyä harjoitellessa. Älykellot ovat loistava valinta aktiiviselle elämäntyylille. 

Digitaalikellot ovat erittäin suosittuja kelloja, joissa on useita eri toimintoja. Digikellot sopivat erinomaisesti arkikäyttöön ja esimerkiksi kuntoiluun toimintojensa ansiosta.  

Digitaalikellot ovat myös mainio valinta armeijaan lähtevälle. Iskunkestävyyden ja eri toimintojen ansiosta digitaalikello toimii tilanteessa kuin tilanteessa.

 

Kellon kuoren koko

Kellon kuoren kokoon vaikuttaa moni asia, ensimmäisenä tietenkin kohderyhmä: naisten, lasten vai miesten kello lisäksi kellon koneisto ja vesitiiveys. Kellon kuoren koko mitataan rungon reunasta reunaan. Tähän mittaan ei kuulu kellon nuppi. Esimerkiksi oheisessa kuvassa rungon halkaisija on 41 mm.
Kellon koko

 

Esimerkkejä kellon koosta
Halkaisija Miesten kello  Naisten kello
25-28 mm - Pieni
28-35 mm - Normaali
36-40 mm Pieni Suuri
40-43 mm Normaali Todella suuri
+ 43 mm Suuri -
Automaattikoneistoiset kellot vaativat pääsääntöisesti hieman enemmän kuoren korkeutta kuin paristokäyttöiset kellot.
Sukeltajan kelloissa eli divereissa vaaditaan kuorelta paineensietokykyä, joten niiden kuoret ovat myös hieman suurempia.
Pukukelloissa pyritään mahdollisimman siroon ja matalaan muotoiluun, jotta kellon saa kalvosimen alle piiloon tarvittaessa.
Teräs kello

Kellon kuoren materiaali

Ruostumaton teräs on yleisin kellon materiaali, sen hyvä puoli on kestävyys ja käytännöllisyys.

Titaani on kevyt, kestävä ja lämmin metalli, joka ei aiheuta allergia. Titaania käytetään mm. suurissa sukelluskelloissa, jolloin kookkaan kellon painoa saa pudotettua huomattavasti tällä materiaalilla. Titaanikuorinen kello on loistava valinta mikäli kello joutuu kovalle käytölle.

Pronssi on harvinaisempi materiaali joka patinoituu ajankanssa hieman vihertäväksi.
mm. Eterna, Oris ja Panerai on valmistanut pieniä, rajoitettuja eriä tästä upeasta materiaalista.

Ceramic eli keraaminen kuori muistuttaa värjättyä lasia. Useimmiten Ceramic on kiiltäväpintainen, mutta muutamassa tapauksessa materiaali on puhallettu timanttipölyllä mattapintaiseksi.
Keraamisen materiaalin etuja ovat helposti puhtaana pidettävä, lähes naarmuuntumaton ja kaunis kiiltävä pinta. Useimmiten keraamiset kellot ovat mustia tai valkoisia. Tämä materiaali on tullut monille tutuksi Rado-kellojen tunnistettavasta ilmeestä. 


Kulta, hopea ja platina


Kultakellot ovat lähes aina pukukelloja eli juhlakelloja. Yritykset palkitsevat perinteikkäästi työntekijöitä pitkistä työsuhteista kultakelloilla.
Kultakelloja valmistetaan myös taskukellojen muodossa.
Hopeakuorisia kelloja esintyy yleisimmin taskukelloissa.
Platinasta valmistetut kellot ovat lähes aina arvokelloja nimekkäiltä valmistajilta. Platina on jalometalleista arvokkainta ja myös hankalinta työstää. 



Kellon rannekkeen materiaali:

Kellon rannekkeissa käytetään paljon samoja materiaaleja kuin kuorissa, mutta muutamia materiaaleja käytetään pääsääntöisesti ainoastaan rannekkeissa.

 

 
Nahka Naro kellonremmi
Venyvä nato ranneke
salkari
Nahka Nato Kumi
kellon Metalliranneke
kellon Mesh ranneke
Metalli Mesh

 

 

Yleisin näistä on nahka, jota käytetään useissa erityyppisissä rannekelloissa.


Rannekeita valmistetaan useiden eri eläinlajien nahoista. Suosituimpia näistä on krokotiilin-, alligaattorin-, vasikan- ja käärmeennahka.

Hirsch on maailman johtava rannekkeiden valmistaja Itävallasta, joka valmistaa kuluttajille tarkoitettujen varaosarannekkeiden lisäksi nahkarannekkeita myös arvostetuille ja perinteikkäille kellotaloille heidän omilla logoillaan. Nahkaranneke on melko helposti likaantuva eikä kestä kosteutta ja sen joutuu vaihtamaan uuteen käyttötavasta riippuen  noin kerran vuodessa. 

Tällä hetkellä kelloharrastajien keskuudessa suurta suosiota saanut suomalainen Salkari Oy:n KARU, on erikoistunut erilaisiin rannekkeisiin. Valikoimasta löytyy näyttäviä NATO-rannekkeita, nahka-rannekkeita ja kumi-rannekkeita.

NATO-ranneke on yksiosainen ja kulkee kellon takakannen alta.

Kumi- ja silikonirannekkeet ovat puolestaan kestäviä ja pehmeitä käytössä sekä helppoja puhdistaa. Näihin rannekeisiin törmää usein sukelluskelloissa sekä muissa kelloissa joissa rannekkeelta vaaditaan vedenkestävyyttä ja elastisuutta.


Kellon koneisto



Quartz, kvartsi eli paristokäyttöinen koneisto:
Kellon koneisto
Seiko valmisti ensimmäisen kvartsikellon vuonna 1969, joka kantoi nimeä Astron. Tämä mullisti kokonaan maailman kelloteollisuuden ja syrjäytti mekaaniset kellot.


Tänä päivänä suurin osa kelloista on paristokäyttöisiä, mutta mekaanisten kellojen kysyntä on taas lisääntynyt tämän hetken markkinoilla.

Mekaaninen automaattikoneisto tai mekaaninen vedettävä koneisto:

Mekaanisen koneiston eli automaattikoneiston perusperiaate on että koneistossa ei ole lainkaan elektroniikkaa vaan kello saa käyntienergian ihmisen liikkeestä. Useimmat automaattikoneistot voit virittää myös nupista kiertämällä. 
Automaatikoneisto saa käyntivoimansa käden liikkeestä eli jokainen käden heilautus pyöräyttää koneiston vastapainoa, joka puolestaan varaa jouseen käyntienergiaa.

kellon automaattikoneisto

 

Vedettävässä koneistossa puolestaan käyttäjä joutuu itse kellon nuppia pyörittämällä varaamaan energian jousikoteloon.

Mekaanisen automaattikellon käyntivara on useimmiten 30 tunnista 90 tuntiin, eli kello käy pöydällä ilman liikettä tuon ajan.
Mekaanisten vedettävien kellojen käyntivara vaihtelee 2 vuorokaudesta viikkoon.

Kinetic-koneisto 
Kinetic on Seikon kehittämä hybridikoneisto, jossa yhdistyy sekä automaatti- että Quartz-koneisto.

Koneisto lataa käyntienergiansa käden liikkestä, josta se muuntaa liike-energian sähköksi ja varastoi sen litiumakkuun.
Kinetic-kellon hyviä puolia on käyntitarkkuus ja luontoystävällisyys. Kellon käytivaraus on täydellä akulla on 6kk. 

 

Solar-koneisto
Solar- tai Ecodrive-koneistot ottavat energiansa valosta ja

Seiko Astron
muuntavat valon aurinkokennon avulla sähköksi ja varastoivat sen litiumakkuun. Valon lähteenä toimii sekä auringonvalo että keinovalo. 
Solar-koneiston hyviä puolia on käyntitarkkuus ja luontoystävällisyys. Seiko lupaa Solar kellojen käyntiajaksi pimeässä täydellä akulla jopa 6 kuukautta.

 

Kellon lasi

Yleisin lasi on mineraalilasi,joka on lähes kaikissa ns. muotikelloissa. 
Mineraakristallilasi kestää hyvin normaalia käyttöä, mutta naarmuuntuu toki kovassa käytössä. Naarmuntunut lasi voidaan vaihtaa uuteen melko edullisesti useimpiin kellomalleihin. 

Oris kellon safiirilasi
Safiirilasi on lasikkeista kestävin. Lasiseokseen on nimensä mukaisesti sekoitettu oikeassa suhteessa safiiria.
Safiirikristallilasi on naarmuuntumaton ja iskuja kestävä vaihtoehto. Lähes kaikissa laatukelloiksi luokiteltavissa rannekelloissa on naarmuuntumaton safiirilasi.
Pleksilasi on nykyään hieman harvinaisempi vaihtoehto rannekelloissa. 

Pleksilasi on hyvin joustava eli kestää iskuja, mutta naarmuuntuu melko helposti kuperan muotonsa takia. 
Pleksilasiehin törmää usein vanhemmissa kelloissa, niiden muotokieltä jäljittelevissä kelloissa ja joissakin kultakelloissa. 

 

Kellon ominaisuudet:


Päivyri löytyy useimmiten kello kuuden tai kolmen kohdalta kellotaulussa.

kronografi kello

Tavallisessa päivyrirenkaassa on aina 31 päivää. Mikäli kuukaudessa on päiviä vähemmän, joudut siirtämään päivyrin manuaalisesti "ylimääräisten" päivien yli. 
Perpetual- ja digitaalikelloihin kuukaudet ja karkauspäivät on ohjelmoitu ja ne siirtyvät oikeaan päivämäärään automaattisesti.

Chronograph- eli kronografitoiminnolla otat aikaa. Yleisimmin kellotaulussa on kolme pientä taulua, joissa on ajanotto toiminnot.
Kellon kuoressa on mallista riippuen kaksi tai kolme painonuppia, joista ajanotto toimii.

Kaksoisaika eli GMT-kelloissa on usein pienempi kellotaulu viisareilla, jotka voit laittaa vieraan maan aikaan. Kätevä toiminto esimerkiksi paljon matkustelevalle.

Erikoiskelloista löytyy toimintoja joka lähtöön, kuten esimerkiksi. Casio G-Shock-kelloissa on ominaisuuksia aina taskulampusta herätystoimintoon.

Sinn-kelloista löydät myös useita erikoisia keksintöjä kuten Ar-mittarin, joka näyttää ilmankosteuden sekä Pulsrotorin, joka auttaa mittaamaan sykettä ilman että jatkuvasti joudut seuraamaan kelloa.
Oris-kelloista löydät useita ilmailuun tai sukeltamiseen liittyviä ominaisuuksia kuten mekaanisen korkeus- tai syvyysmittarin.

Kellon vesitiiveys

Kellon vesitiiviyden näet kellotauluun tai takakanteen merkittynä , joko numero +ATM tai numero +M (esim. 5ATM/50M). 
Toisin kuten yleensä ajatellaan 100M ei tarkoita vesitiiviyttä sadan metrin syvyyteen vaan kuoren paineensietokykyä.
Allaolevasta taulukosta voit tarkastella suuntaa-antavaa tietoa sinulle soveltuvista vesitiiviysluokista.

Mikäli tarvitset hyvin vettä kestävän kellon, nyrkkisääntönä voit pitää sitä, että kellossa on oltava kierrettävä takakansi sekä lisänä kierrelukittavat nupit. Mikään kello ei kestä saunomista, sillä kuuma ja kostea ilma vahingoittaa kumitiivisteitä ja suuret lämpötilanvaihtelut saattavat aiheuttaa muita ongelmia. 

 

  • Ei merkintää, ei vesisuojattu = Kello tulee suojata kastumiselta.
  • 30 M = roiskevesitiivis: Kello kestää roiskeita. Kelloa ei kuitenkaan saa upottaa tai käyttää uidessa.
  • 50 M = rajoitetusti vesitiivis: Kelloa kestää kosteita olosuhteita. Periaattessa voi uida, mutta sitä ei suositella.
  • 100 M = vesitiivis: soveltuu uintiin ja sukeltamiseen, mutta ei laitesukellukseen.
  • 200 M = erikoisvesitiivis: Kello sopii laitesukellukseen, mutta ei kuitenkaan syvyyksiin, jossa käytetään seoskaasuja.
  • 300 M = erikoisvesitiivis: soveltuu ammattimaiseen laitesukellukseen. 

 Löydä oma suosikki kellosi meidän laajasta rannekello -valikoimasta!