Natorannekkeet - Historia trendirannekkeiden takana

NATO-rannekkeet ovat tuttuja monelle kelloharrastajalle. Heille, jotka eivät ehkä vielä tiedä tarkalleen mistä on kyse, niin selvennetään vähän: NATO-rannekkeet ovat melko ohuita tekstiilirannekkeita. Ne tunnetaan kevyenä, pehmeänä ja laadukkaana tekstiilirannekevalintana rannekelloon.

Näiden ainutlaatuisten rannekkeiden taustalla on mielenkiintoinen tarina, joka auttaa ymmärtämään, miksi NATO-rannekkeella on tietynlaiset ominaisuudet.

NATO-rannekkeiden historia

Natorannekkeet ovat alun perin suunniteltu sotilaskäyttöön. Ranneke kehitettiin Britannian puolustusministeriön (MOD) toimesta 70-luvun alussa. Tarkoituksena oli luoda kellon ranneke, joka kestää vettä. Aikaisemmat sotilaskellojen rannekkeet olivat nahkaa, joka ei tullut veden kanssa erityisen hyvin toimeen. Natoranneke pujotettiin kellon kuoren alta, joten kello ei ollut kosketuksissa ihoon, mikä paransi mukavuutta ja kellon pysymistä paikallaan. Mikäli kellon jousinasta olisi katkennut, kello pysyy siitä huolimatta kiinni ranteessa.

Rannekkeen materiaali oli nylonia ja soljet olivat kromattua messinkiä. Materiaalit houkuttelivat sotilaita kestävyytensä ja käytännöllisyytensä vuoksi. Rannekkeessa oli lisäpituutta, joten sotilaat pystyivät käyttämään ranneketta myös univormujensa päällä sekä rannekkeen muotoilu piti huolta siitä, että kellot pysyisivät tiukasti ranteessa. Rannekkeiden leveys oli 20 mm ja niitä oli saatavilla ainoastaan "Admiralty Grey" eli harmaan sävyisenä. Isossa osassa nykypäivän NATO-rannekkeista on edelleen sama rakenne.

Jos Britannian erikoisvoimien sotilas halusi vaihtaa sotilaskellon rannekkeen nato-rannekkeeseen, tuli hänen täyttää lomake G-1098, joka tunnettiin sotilaiden keskuudessa lyhyemmin "G-10"-nimellä. Osassa nykypäivän nato-rannekkeista on samasta syystä nimike G-10. 

Mistä nimi NATO-ranneke tulee?

Pian NATO-rannekkeiden käyttö levisi Britannian erikoisjoukoista muihin rykmentteihin ja ranneke muutettiin edustamaan yksilöllisesti brittiläisiä sotilasjoukkoja. Termi "NATO" tulee koodista, jota käytetään Ison-Britannian puolustusministeriössä toimituksien tunnistamiseen. Koodi oli nimeltään NATO Stock Number (NSN).

Tämä toimiva, kestävä ja mukava kellon ranneke on vakiintunut sotilaskäytöstä siviilien keskuuteen ja nykyään kelloja tuunataan eri asuihin ja vuodenaikoihin sopiviksi. NATO-rannekkeet ovat siis todellakin tätä päivää ja parhaita ominaisuuksia niissä on, että rannekkeen asentaminen kelloon on erittäin helppoa ja nopeaa. Lisäksi niitä on mahdollista saada monissa eri väreissä, joten kellon ulkoasua voi vaihdella vaivatta fiiliksen mukaan. Meillä on tällä hetkellä Suomen laajin natorannekevalikoima. Karu NATO-rannekkeiden laajasta väri- ja kuosivalikoimasta löytyy ratkaisu vaativampaankin makuun. 

   

Vasemmassa kuvassa näet "Tudor" NATO-rannekkeen , joka on saanut nimensä Tudor- kellomerkistä. Tämän Natorannekkeen aaltomainen solki on muotoiltu Tudor -logon mukaan. Oikeassa kuvassa taas komeilee "Seatbelt" mallinen NATO-ranneke. Seatbelt -rannekkeiden materiaali on jäljitellyt turvavyön sileää ja kauniisti kiiltävää pintaa. Nämä rannekkeet ovat erityisen kestävää ja kevyttä materiaalia. Molempia on saatavilla leveyksin 20 mm sekä 22 mm. 

Venyvä natoranneke

2000-luvulla suosioon tulleet venyvät NATO-rannekkeet on suunniteltu laskuvarjoissa käytetystä hihnasta. Valikoimastamme löydät myös venyvät mallit, jotka sopivat erityisen hyvin aktiiviliikkujalle. Nylonin ja lateksin sekoituksesta valmistettu ranneke säätelee hyvin kosteutta, mikä on iso plussa erityisesti lämpimänä kesäpäivänä. Ne ovat helppo pukea ja kiinnittää ranteeseen. Myös pituuden säätäminen on tehty helpoksi. 

Pääset katsomaan trendikkään ja monipuolisen rannekevalikoimamme tästä!

 


Jätä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan ennen julkaisua

Tämä sivu on suojattu reCATPCHA-tunnistuksella ja Googlen tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.