Seiko Prospex & Presage - Urheilua ja japanilaisia perinteitä

Viime kesänä esittelimme blogissamme japanilaisen kellovalmistajan Seikon, jonka pitkä historia ulottuu 1800-luvulle. Jos et ole vielä ehtinyt lukea aikaisempaa Seiko -postausta, pääset tutustumaan siihen tästä. Perehdyimme postauksessa Alpinist, Kinetic, Solar sekä 5 Sports -malleihin. Tällä kertaa vuorossa on sporttihenkiset Seikon Prospex -kellot, sekä käsityötaitoa ja estetiikkaa huokuvat Presage -mallit.

Prospex 

Seikon Prospex mallit ovat suunniteltu ihmisille, jotka eivät pelkää haasteita. Prospex mallit kantaa "Keep going forward" eli "Jatka eteenpäin kulkemista"-sanomaa rohkaisten ihmisiä saavuttamaan tavoitteensa. 

LX -mallit

Lx viittaa latinan kieliseen sanaan valosta. Kyseessä sporttikellomallisto, josta löytyy oma kellomalli maalle, merelle ja ilmaan. Palkittu Prospex LX -mallisto on saanut inspiraationsa Seikon ensimmäisestä ammattikäyttöön suunnitellusta sukeltajankellosta vuodelta 1968. LX-sarja on kehitetty yhteistyössä Ken Okuyama Designin kanssa. 
Seikon ensimmäinen sukeltajankello otettiin käyttöön vuonna 1965. Nämä  innovatiiviset sukeltajankellot ovat valloittaneet kelloharrastajat ja sukeltajat ympäri maailmaa. Seikon sukeltajakellon takana on päteviä insinöörejä, jotka työskentelevät kehittääkseen ennennäkemätöntä teknologiaa. Prospex -kellojen vedenkestävyys ja läpäisemättömyys ovat osoittautuneet maailmanluokan parhaimmiksi.
Save The Ocean
Seiko Save The Oceans

   

Prospex Save The Ocean-mallisto on kokoelma sukeltajankelloja eri versioin.
Seiko Watch Corporation aloitti kumppanuuden PADI®:n ja PADI Aware Foundationin Marine Debris Program -ohjelman kanssa puhdistaakseen valtameren roskista. Seiko lahjoittaa osan Save The Ocean malliston tuotosta sukeltajayhteisölle, joka tekee tätä tärkeää työtä. 

Speedtimer

Seiko Prospex Speedtimer
Prospex mallistoon kuuluu myös Speedtimer -mallit. Monet kansainväliset urheiluliitot ovat tukeneet jo pitkään Seikoa sen tarkkojen ajanottokellojen ansiosta ja Seikon kellot ovatkin olleet osallisena monessa urheilutapahtumassa mittaamassa aikaa. Vuonna 1969 Seiko esitteli Speedtimer- kellon innovatiivisella Caliber 6139:llä. Se oli maailman ensimmäinen automaattinen kronografi. Kronografi tarkoittaa kelloa, jossa on erillinen toiminto ajanottoa varten. Kellossa on erillinen painike ajanoton käynnistämistä varten ja se voi mitata aikaa sekunneista tunteihin. Ajanotto näkyy kellossa omilla pienemmillä kellotauluillaan.
Sittemmin tähän malliin on tullut myös solar -koneistola toimivia kelloja, joidenka tyyli kunnioittaa ensimmäisten Speedtimer -kellojen perinnettä. 
Seiko Prospex Arnie
Tiesitkö, että Seiko Prospex "Arnie" - kello on saanut lempinimensä  Arnold Schwarzeneggerin mukaan, joka käytti kyseistä kelloa ja se nähtiin hänellä elokuvissa Commando ja Predator. Arnie oli maailman ensimmäinen sukelluskronografi hälytystoiminnolla.
Valikoimaamme tulee pian uusia Seiko Prospex -kelloja, joten pysythän kuulolla. Tästä pääset Prospex -valikoimaan!

Presage 

Seiko Presage -mallit ovat hienostuneita ja niiden valmistuksessa on käytetty erilaisia käsityö tekniikoita. Kyseisiä malleja inspiroi japanilaiset perinteet. 

Sharp Edged

Seiko Presage Sharp Edged
800 -luvun Japanissa Heian -kaudella kimonoja sekä muita esineitä koristivat käsityölaisten luomat wagara -kuviot. Jokaisella mallilla oli luonnon innoittama ja ainutlaatuinen merkitys. Japanilaisen käsityön parhaat puolet ovat nähtävissä Sharp Edged -sarjassa. Kelloja koristaa hampunlehtikuvio, joka on yli 100 vuotta vanha kunnianosoitus elegantille yksinkertaisuudelle. Nämä pienet kuviot heijastavat kauniisti valoa kaikkiin suuntiin luoden sulavan valon ja varjon kontrastin. Mallisto on saanut inspiraationsa nimeen pyöreiden reunojen minimoinnista. Kuvassa Presage Sharp Edged SPB169J1.

Cocktail

Ensimmäinen baari avattiin Japanissa 1800-luvun puolivälissä, mutta  cocktaileja tarjoiltiin niissä vasta kyseisen vuosisadan lopulla. Ajan myötä syntyi cocktailkulttuuri, jossa korostui ennen kaikkea cocktailien valmistuksessa oleva tekniikka. Juomat valmistettiin yksi kerrallaan asiakkaalle personoidusti. Syntyi uusia juomien valmistuksessa käytettyjä työkaluja sekä vanhoja tekniikoita uudistettiin. Jäästä syntyi taidemuoto, joka näkyi erilaisissa drinkeissä. Lisäksi japanilaisesta viskistä tuli maailmankuulu alle vuosisadassa. Japanilaisten cocktailbaarien historia sekä glamour ovat inspiroineet Seiko Presage -sarjaa.
Seiko Presage Cocktail

   

Nimensä kellot ovat saaneet eri cocktaileista. Tämä upea jäänsininen Skydiving kello on saanut vaikutteita Skydiving -cocktailista. Oikealla puolella olevassa cocktail-klassikossa Espresso Martinissa on hieno kermainen kellotaulu ja syvän ruskea nahkaranneke.

Urushi

Kolmas maininnan arvoinen Seiko -mallisto on Urushi. Urushi on Japanilainen lakkausmuoto. Monet tuntevat tämän tyylikkäistä astioista, mutta Urushi -lakkaus on niin vahva, että sitä käytettiin japanin historiassa jopa samuraiden käyttämän panssarin päällystämiseen. Urushi lakkaus on erittäin monimutkainen prosessi, joka sisältää monia käsin tehtyjä vaiheita. Mutta vaivannäkö palkitaan, sillä lopputulos on vertaansa vailla.
Seiko Urushi
Isshu Tamura on yksi Japanin tunnetuimmista Urushi-lakkataiteilijoista. Urushi lakkaus vaikeaa ja aikaa vievää, joten sen käyttö kellotauluissa on harvinaista. Prosessi sisältää useita aluslakkoja, välimaalin, pintamaalin ja lopuksi viimeistelymaalin pienten epäkohtien poistamiseksi. Kuvassa upea Presage Urushi Dial SPB295J1, jossa sammaleen vihreä kellotaulu kultaisin ja valkoisin yksityiskohdin sekä tumma nahkaranneke. 
LÄHTEET:
https://www.seikowatches.com/middleeast-en/products/presage/special/timeless_traditions
https://www.seikowatches.com/middleeast-en/products/prospex/special/keepgoingforward

Jätä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan ennen julkaisua

Tämä sivu on suojattu reCATPCHA-tunnistuksella ja Googlen tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.