Synteettiset timantit - Loistoa Laboratoriosta

Nyt koronarajoitusten jälkeisenä aikana ihmiset pääsevät vihdoin juhlistamaan häitänsä yhdessä läheisten kanssa. Monella meistä saattaakin olla pian edessä vierailu tunnelman täyteisissä kesähäissä. Naimisiin menoa symbolisoi sormus ja usein tuoreen pariskunnan lisäksi huomion keskipisteenä on kaunis vihkisormus, jossa kimaltelee yksi tai useampi timantti. Tiesitkö, että timantteja pystytään valmistamaan laboratoriossa?

Ihmisen valmistamat timantit ovat melko uusi tulokas markkinoilla. Tänä päivänä on saatavilla useita koruvaihtoehtoja, joissa on käytetty laboratoriossa kasvatettuja timantteja. Näitä timantteja voidaan kutsua myös esimerkiksi Man Made -tai Lab Grown -timanteiksi. Se on aidon timantin kaltainen yhtä kova ja sädehtivä ja hinnaltaan huomattavasti edullisempi kuin luonnon timantti.

 

Idea synteettisistä timanteista syntyi ensimmäisen kerran 1800-luvulla, mutta vasta 1900- luvun puolessa välissä tästä ideasta tuli konkretiaa. Vuonna 1954 saatiin valmistettua onnistuneesti ensimmäinen synteettinen timantti.

Laboratoriotimantti

VALMISTUS

Kaksi yleisintä tapaa valmistaa laboratoriotimantteja ovat CVD sekä HPHT. HTHP eli High Pressure - High Temperature – menetelmässä käytetään nimensä mukaisesti suurta painetta ja kuumuutta. Se jäljittelee timantin luonnollista syntymisprosessia. Tällä menetelmällä valmistettiin onnistuneesti ensimmäinen man made -timantti.

Myöhemmin markkinoille ilmestyneessä CVD eli Chemical Vapor Deposition -menetelmässä hyödynnetään kuumuutta sekä hiiltä sisältävää kaasuseosta. Kaasua lämmitetään energianlähteellä, jolloin siitä vapautuu hiiliatomeja. Vapautuneet hiiliatomit kertyvät kasvualustalle kasvattaen timanttia. Kun pyritään mahdollisimman puhtaaseen ja kooltaan suurempiin timantteihin, CVD-menetelmä on osoittautunut tehokkaammaksi sekä lopputuloksen että kustannustehokkuuden kannalta.

EROAVATKO SYNTEETTISET JA LUONNON TIMANTIT TOISISTAAN?

Luonnon timantilla ja synteettisellä timantilla ei ole fysikaalista tai silmin nähtävää eroa. Niiden kemiallinen rakenne on täysin sama. Tästä syystä  laboratoriotimanttien luokitteluun käytetään samoja yksikköjä kuin aidon timantin. Ainoa tapa, millä timantit voidaan erottaa toisistaan, on merkintä tai hyvin edistyneen teknologian sekä laboratoriotutkimusten avulla. Jokainen synteettinen timantti on luonnontimantin tavoin uniikki.

Suurin ero synteettisesti valmistettujen ja luonnon timanttien välillä on niiden arvo. Erityisesti hintaerot isompien kivikokojen välillä on suuret. Yli puolen karaatin kivissä hintaerot nousevat jopa 70 prosenttiin. Hintaeroon vaikuttaa se, että luonnossa timantteja ei synny lisää. Laboratoriossa timantteja taas valmistuu muutamassa viikossa ja niitä voidaan tuottaa rajattomasti. Värillisiä timantteja on myös helpommin saatavana laboratoriossa valmistettuina, sillä luonnontimantteina ne ovat hyvin harvinaisia.

Yksi timanttien ja timanttikorujen kysynnän perusta on henkisen ja
taloudellisen turvallisuuden tarve. Aidot timantit ovat arvonsäilyttäjiä niiden harvinaisuuden ja uusiutumattomuuden vuoksi. Laboratoriotimantit ovat uusiutuvia, ja niitä valmistetaan jatkuvasti lisää, joten arvonsäilyttäjän ominaisuus ei täsmää niihin.

EKOLOGINEN VALINTA?

Keinotekoisesti valmistettujen timanttien tuottaminen ja hionta vaatii hyvin paljon energiaa ja siitä syystä luonnontimanttia ekologisempi valinta se ei aina välttämättä ole. Toisaalta niistä puhutaan usein ekologisina timantteina, sillä niiden valmistukseen voidaan käyttää myös uusiutuvaa energiaa. Timanttilaboratorioita löytyy muutamasta Euroopan maasta, Yhdysvalloista sekä Kiinasta, Intiasta ja Israelista.

 

 

IGI

International Gemological Institute

Meille synteettiset timantit tulevat luotettavilta toimijoilta. IGI eli International Gemological Institute on maailman suurin itsenäinen jalokivilaboratorio, joka luokittelee laboratoriossa kasvatettuja timantteja. Meille toimitetun laboratoriotimantin mukana tulee myös IGI:n tai vastaavan luokitusjärjestelmän myöntämä sertifikaatti, joka sisältää jalokiven tutkimusraportin. Jokaiseen toimitettuun timanttiin on tehty laserkaiverrus, josta ilmenee tutkimusraportin numero. Näin voimme olla varmoja siitä, että kyseessä on aito laboratoriossa kasvatettu timantti.   

Laboratoriotimantteja käyttävät jo monet kihla- ja vihkisormusten valmistajat, kuten kotimaiset Beat Of Love ja Festive, sekä ruotsalainen timanttisormusvalmistaja Schalins. Laboratoriotimantin voi valita sormukseen luonnon timantin tilalle. Oma kultaseppämme valmistaa myös upeita man made-timantilla varustettuja timanttisormuksia, esimerkiksi kuvassa oleva upea keltakultainen timanttisormus:

laboratorio timanttisormus

Sivuiltamme löydät laajan valikoiman timanttisormusvalikoiman lisäksi timanttisormuksen osto-oppaan. Sieltä saat paljon hyödyllistä tietoa timanttien ominaisuuksista, luokittelusta sekä timanttisormuksen käytöstä. Käythän kurkkaamassa!

 

 


Jätä kommentti

Kommenttisi tarkistetaan ennen julkaisua

Tämä sivu on suojattu reCATPCHA-tunnistuksella ja Googlen tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.