Timanttisormuksen osto-opas

Diamonds are a girl’s best friend
 
Timanttisormukseen liittyy paljon tunteita ja haaveita. Timantin ainutlaatuinen kestävyys ja kauneus liitetään usein rakkauteen ja ikuisuuteen, minkä vuoksi timanttisormus valitaan usein vihkisormukseksi. Morsiamella on usein jokin haave siitä, millainen unelmien vihkisormuksen tulisi olla. Ennen valintaa kannattaa kuitenkin ottaa huomioon muutamia asioita: Millaiseen käyttöön sormus tulee? Soveltuuko se työhön, jota teet? Millaisen sormuksen viereen sormus tulee? Paljonko sormukseen on budjetoitu? Perussääntö on kuitenkin se, että laadukkaat sormukset kestävät käytössä kauniimpana paljon pidempään kuin edullisesti ja kevyesti valmistetut sormukset. Tämä ei tarkoita sitä, että edullinen sormus olisi huono, vaan sitä, että timanttisormuksen rakenne ja työtapa vastaavat hintaa.
Tietoa timantista
Timanttikauppa on aina luottamuksellista. Tämän vuoksi on tärkeää valita arvostettu kultasepänliike, jonka henkilökunnalla on pitkä kokemus ja tietämys niiden myymisestä. Timantin kauneus ja arvo perustuvat termiin ”4 C:tä”, joka muodostuu seuraavista tekijöistä: Carat eli timantin paino, Clarity eli timantin puhtaus, Colour eli timantin väri ja Cut eli timantin hionta. Seuraavasta taulukosta selviää timanttien luokittelussa käytettävät lyhenteet ja niiden selvennykset.
Paino
Timantin paino ilmoitetaan karaatteina: 1 karaatti (CT) = 0.2 grammaa. Mitä suurempi ja ominaisuuksiltaan parempi timantti on, sitä enemmän joudutaan kaivamaan maata. Tästä johtuen suuret kivet maksavat huomattavasti enemmän kuin pienemmät. Tavoiteltavia kokoja ovat tasakoot, kuten 0.20 CT, 0.30 CT, 0.4 CT jne.
Puhtaus
Puhtaus vaikuttaa merkittävästi timantin kauneuteen: Mitä vähemmän sulkeumia tai halkeamia timantissa on, sitä paremmin valo pääsee kulkemaan kiven sisällä, ja sitä paremmin se kiiltää. Myös sulkeumien paikka vaikuttaa kiven kauneuteen: Reuna-alueilla olevat sulkeumat eivät näy yhtä haittaavasti kuin keskiosassa, taulun alla, olevat. Yleisesti käytettäviä hyviä puhtausluokkia ovat VVS, VS ja SI. Isoimmissa kivissä nämä on jaettu edelleen ensimmäiseen ja toiseen luokkaan, kuten VVS1 ja VVS2.
Väri
Timantin väri on ominaisuus, johon myös silmä reagoi helposti. Mitä värittömämpi timantti on, sitä arvostetumpi se on, lukuun ottamatta harvinaisia, värillisiä timantteja. Yleinen, hyvä väriluokka on Wesselton, eli H. Kellertävät ja rusehtavat sävyt laskevat timantin arvoa.
Hionta
Kun timantti on hiottu oikein, sen kauneus tulee esiin. Huonosti hiottu kivi voi menettää arvostaan jopa 50 %. Suuremmissa kivissä luokitellaan usein myös hionta, joka tarkoittaa symmetriaa. Loisteen kannalta merkittäviä tekijöitä ovat viisteiden sijoitus sekä niiden muoto kivessä. Myös kiven hionnan viimeistely ja kiillotus ovat tärkeitä osia hionnan luokituksessa. Etenkin isommissa kivissä hiontaan kannattaa kiinnittää huomiota, sillä huono hionta voi pilata kauniinkin kiven. Yleiset timantin hiontamuodot ovat briljantti, princess, baguette ja smaragdi.  Näiden lisäksi löytyy myös muita, yksinkertaisempia hiontoja, kuten 16/16 ja 8/8.
Muoti
Myös muoti vaikuttaa sormuksiin, vaikka sormukset eivät vanhene designiltaan samalla tavalla kuin monet muut tuotteet. Tästä oivana esimerkkinä toimivat Halo-sormukset, missä keskikiveä kehystää kauniisti pienemmistä timanteista tehty sädekehä. Halo-sormus on päivitetty versio entisajan Carmosering-sormuksesta. Solitaire-sormukset, eli yksikiviset timanttisormukset, ovat myös suosiossa: Sormusten kruunut ovat yksinkertaistuneet, ja ne istuvat hyvin yhteen vierussormuksen kanssa, hankaamatta toisiaan. Sormuksissa on valittavana valtava määrä erilaisia malleja kantajansa mukaan: Romanttisia-, klassisia-, ajattomia-, moderneja- sekä fantasiamalleja. Halutessasi suunnittelemme sinulle ainutkertaisen, juuri sinun tarpeitasi vastaavan sormuksen. Sormus on tärkeä koru, jota on ilo kantaa, ja se kertoo juuri sinun ainutkertaista rakkaustarinaasi.