Timanttisormuksen osto-opas

Diamonds are a girl’s best friend

Timanttisormus NetistäVihkisormus NetistäVihkisormuksen teettäminenTimanttisormuksen teettäminen

Löydä suosikki timanttisormuksesi täältä!

TIEOTA TIMANTEISTA

Timanttikauppa on aina luottamuksellista. Tämän vuoksi on tärkeää valita arvostettu kultasepänliike, jonka henkilökunnalla on pitkä kokemus ja tietämys niiden myymisestä. Timantin kauneus ja arvo perustuvat termiin ”4 C:tä”, joka muodostuu seuraavista tekijöistä: Carat eli timantin paino, Clarity eli timantin puhtaus, Colour eli timantin väri ja Cut eli timantin hionta. Seuraavasta taulukosta selviää timanttien luokittelussa käytettävät lyhenteet ja niiden selvennykset.

 

MUOTI

Myös muoti vaikuttaa sormuksiin, vaikka sormukset eivät vanhene designiltaan samalla tavalla kuin monet muut tuotteet. Tästä oivana esimerkkinä toimivat Halo-sormukset, missä keskikiveä kehystää kauniisti pienemmistä timanteista tehty sädekehä. Halo-sormus on päivitetty versio entisajan Carmosering-sormuksesta. Solitaire-sormukset, eli yksikiviset timanttisormukset, ovat myös suosiossa: Sormusten kruunut ovat yksinkertaistuneet, ja ne istuvat hyvin yhteen vierussormuksen kanssa, hankaamatta toisiaan. Sormuksissa on valittavana valtava määrä erilaisia malleja kantajansa mukaan: Romanttisia-, klassisia-, ajattomia-, moderneja- sekä fantasiamalleja. Halutessasi suunnittelemme sinulle ainutkertaisen, juuri sinun tarpeitasi vastaavan sormuksen. Sormus on tärkeä koru, jota on ilo kantaa, ja se kertoo juuri sinun ainutkertaista rakkaustarinaasi.

 

PAINO

Timantin paino ilmoitetaan karaatteina: 1 karaatti (CT) = 0.2 grammaa. Mitä suurempi ja ominaisuuksiltaan parempi timantti on, sitä enemmän joudutaan kaivamaan maata. Tästä johtuen suuret kivet maksavat huomattavasti enemmän kuin pienemmät. Tavoiteltavia kokoja ovat tasakoot, kuten 0.20 CT, 0.30 CT, 0.4 CT jne.

 

PUHTAUS

Puhtaus vaikuttaa merkittävästi timantin kauneuteen: Mitä vähemmän sulkeumia tai halkeamia timantissa on, sitä paremmin valo pääsee kulkemaan kiven sisällä, ja sitä paremmin se kiiltää. Myös sulkeumien paikka vaikuttaa kiven kauneuteen: Reuna-alueilla olevat sulkeumat eivät näy yhtä haittaavasti kuin keskiosassa, taulun alla, olevat. Yleisesti käytettäviä hyviä puhtausluokkia ovat VVS, VS ja SI. Isoimmissa kivissä nämä on jaettu edelleen ensimmäiseen ja toiseen luokkaan, kuten VVS1 ja VVS2.
 
VÄRI
Timantin väri on ominaisuus, johon myös silmä reagoi helposti. Mitä värittömämpi timantti on, sitä arvostetumpi se on, lukuun ottamatta harvinaisia, värillisiä timantteja. Yleinen, hyvä väriluokka on Wesselton, eli H. Kellertävät ja rusehtavat sävyt laskevat timantin arvoa.
 
HIONTA
Kun timantti on hiottu oikein, sen kauneus tulee esiin. Huonosti hiottu kivi voi menettää arvostaan jopa 50 %. Suuremmissa kivissä luokitellaan usein myös hionta, joka tarkoittaa symmetriaa. Loisteen kannalta merkittäviä tekijöitä ovat viisteiden sijoitus sekä niiden muoto kivessä. Myös kiven hionnan viimeistely ja kiillotus ovat tärkeitä osia hionnan luokituksessa. Etenkin isommissa kivissä hiontaan kannattaa kiinnittää huomiota, sillä huono hionta voi pilata kauniinkin kiven.
Yleiset timantin hiontamuodot ovat briljantti, princess, baguette ja smaragdi.  Näiden lisäksi löytyy myös muita, yksinkertaisempia hiontoja, kuten 16/16 ja 8/8.
 
SYNTEETTINEN
Lg-timantti eli Lab Grown timantit ovat laboratorio kasvatettuja timantteja, joita kutsutaan myös Man Made -timanteiksi. Ensimmäiset laboratoriotimantit valmistettiin vuonna 1989 ja niiden suosio kasvaa kasvamistaan. Synteettiset timantit ovat aidon timantin kaltaisia, mutta vain laboratorio olosuhteissa valmistettuja. Suurin ero synteettisesti valmistettujen ja luonnon timanttien välillä on niiden arvo. Erityisesti hintaerot isompien kivikokojen välillä on suuret. Koska luonnontimantteja ei synny uusia, niiden arvo on noususuhdanteista. Useisiin sormuksiin on jo tänä päivänä vaihtoehtoisesti saatavana Lg-timantti aidon tilalle.
 
MITEN SYNTEETTISET TIMANTIT VALMISTETAAN?
Kaksi yleisintä tapaa valmistaa laboratoriotimantteja ovat HPHT ja CVD. HTHP eli High Pressure - High Temperature – menetelmässä käytetään nimensä mukaisesti suurta painetta ja kuumuutta. Se jäljittelee timantin luonnollista syntymisprosessia. CVD eli Chemical Vapor Deposition -menetelmässä hyödynnetään kuumuutta sekä hiiltä sisältävää kaasuseosta. Kaasua lämmitetään energianlähteellä, jolloin siitä vapautuu hiiliatomeja. Vapautuneet hiiliatomit kertyvät kasvualustalle kasvattaen timanttia. Koska Lg- timanttien valmistus ja hionta vaatii paljon energiaa, luonnontimanttia ekologisempi valinta se ei aina välttämättä ole. Toisaalta niistä puhutaan usein ekologisina timantteina, sillä niiden valmistukseen voidaan käyttää myös uusiutuvaa energiaa.
Lue lisää laboratoriotimanteista Kello ja Koru- Blogista.
 
VÄRILLISET JALOKIVET
Värillisten jalokivien suosio on selvässä nousussa. Niillä saadaan aikaiseksi yksilöllistä ilmettä sormuksiin. Esimerkiksi morganiitilla saadaan ihanan pehmeitä persikkamaisia roosan sävyjä tai rakkaampia lilahtaviaroosan sävyjä, jotka sopivat erityisesti hyvin vintage-henkisiin sormuksiin ja istuvat kauniisti valitun kullan sävyyn kuten esimerkiksi keltakultaan, ruusukultaan tai valkokultaan.
Raikkaita sinisävyjä saadaan esimerkiksi topaaseilla. Useisiin sormusmalleihin on saatavana erivärisiä jalokiviä sekä timantin tilalle voi myös usein valita värillisen kiven omien mieltymyksien mukaisesti. Suosituimmat värikivet ovat hennompia ja raikkaampia väritykseltään kuin aikaisemmin käytetyt vahvat värit. Useimmiten myös värilliset jalokivet ovat huomattavasti timantteja edullisempia. 
 
TIMANTTISORMUSTEN KÄYTTÖ
Timantin loisto perustuu valon esteettömään kulkuun sen sisällä. On siis tärkeää pitää sormus ja timantit puhtaana. On olemassa erillisiä hoito-aineta, mutta esimerkiksi lämmin vesi, rasvaa poistava saippua ja harja toimivat loistavasti!
Timanttien istutukset kannattaa tarkastuttaa vuosittain ja samalla sormukset voi kiillotuttaa sekä valkokullan rodinoida, jolloin ne saavat alkuperäisen kauniin kiillon.
Sormukset kannattaa ottaa aina pois esimerkiksi kuntoillessa, puutarhatöissä ja karkeita pintoja käsitellessä. On myös suositeltavaa, että sormukset laitetaan aina puhtaaseen sekä kuivaan sormeen. Sormukset tulisi ottaa pois yön ajaksi aivan kuten muutkin korut, näin myös iho saa hengittää sormuksen alla.
 
YHTEENSOPIVAT SORMUKSET
Nykyisin käytetään useampia timanttisormuksia vierekkäin. Tällöin on hyvä huomioida, että niiden rungot istuvat yhteen. Kannattaa myös varmistaa ettei niissä ole ulokkeita, jotka kuluttavat toisiaan. Pahimmassa tapauksessa sormusten rungot voivat jopa vaurioitua.
Erilaiset rivitimanttisormukset ovat helppoja ja käytännöllisiä yhdistää esimerkiksi halo- eli sädekehäsormukseen, joka on usein valmistettu siten, että rivisormus asettuu osittain koristeosan alle. Myös solitaari eli yksikiviset sormukset saavat lisäloistetta esimerkiksi rivitimanttisormuksesta tai syleilijästä, joka on taivutettu siten, että se ottaa yksikivisen sormuksen syliinsä ja kehystää sen vaikka molemminpuolisesti. Tällöin saadaan näyttävä halo-sormus tyyppinen vaikutelma.
Useisiin sormuksiin on myös valmiiksi suunniteltu vierus sormus. Jos sellaista ei löydy, niin esimerkiksi kultaseppämme voi valmistaa sellaisen! 
 
Selaa Salkarin laajaa sormus -valikoimaa täältä!