Historia

L.Salkari Oy täyttää vuonna 2021 155 vuotta, ja on tietojemme mukaan Suomen
vanhimpia kultasepänalan perheyrityksiä. Tämä päivänä yritystä johtavat viidennen sukupolven yrittäjät.

L. Salkari Oy sai alkunsa Pietarista, jossa helsinkiläissyntyinen Victor Werner Kratz suoritti kultasepän mestarikirjansa 1866 ja perusti kaupunkiin W.Kratz nimisen työhuoneensa.
-
Aleksanteri III ja hänen vaimonsa Maria Feodorova perustivat hovin yhteyteen
jalometalliteollisuuden ja kutsui Pietariin yli 400 kultaseppää, pääasiassa Saksasta. Ensimmäinen Fabergé-muna valmistettiin tsaari Aleksanteri III:lle. Hän oli päättänyt antaa sen vaimolleen keisarinna Maria Feodorovnalle vuonna 1885 mahdollisesti juhlistaakseen 20. vuosipäiväänsä. Seuraava hallitsija Nikolai II (1868-1918) oli Venäjän keisari ja Suomen suurruhtinas vuosina 1894-1917. Nikolai pyrki seuraamaan isänsä, Aleksanteri III:n jalanjälkiä ja jatkamaan itsevaltaista hallintoa. Heikkotahtoisen hallitsijan aikana valta kuitenkin luisui suuressa määrin neuvonantajille; eritoten munkki Grigori Rasputinille. Maaliskuun vallankumouksen jälkeen Nikolai II joutui luopumaan kruunustaan samana päivänä kuin väliaikainen hallitus muodostettiin. Tsaari eristettiin Siperiaan, Jekaterinburgin kaupunkiin, ja siellä bolsevikit ampuivat hänet perheineen 16.7.1918. Romanovien suvun 300-vuotinen valtakausi oli päättynyt.
-
Isoisoisämme Albert Wilhelm muutti 1899 Pietarista Viipuriin, Suomen suurruhtinaskuntaan, jossa myös nimemme suomennettiin Salkariksi. Pietarissa arkinen elämä ulkomaalaisille oli muuttunut tuntuvasti Nikolai II:n aikana, tällöin bolsevikit ja kommunismi saivat yhä enemmän jalansijaa. Viipuri oli alun perin ollut Vuoksen rannalla sijainnut karjalaisten kauppapaikka. Sijaintinsa takia Viipuri (Uiburg) on ollut vilkas kauppapaikka, jo 1100-luvulla. Viipuri oli sijaintinsa ja historiansa ansiostaSalkari_historiaa monikulttuurinen kosmopoliittinen kaupunki, jonka kadulla puhuttiin suomen lisäksi, ruotsia, saksaa ja venäjää. Kaikilla pääkielillä oli omat koulut ja lehtiä painettiin ainakin kolmella eri kielellä; Wiburgs Wochenblatt, Viipurin Sanomat ja Wyborgs Nyheter. Monet kaupungin näkyvimmistä kauppiaista ja teollisuusmiehistä olivat saksankielisiä. Vanhankaupungin läpi kulkeva Katariinankatu oli 1900-luvun alkuvuosiin saakka kaupungin tärkein liikekatu. Liikekadun asemasta alkoi kuitenkin vuosisadan vaihteessa kilpailla Torkkelinkatu, jonka katujulkisivussa matalat puutalot saivat tehdä tilaa suurille kivitaloille. Sen varrelle rakennuttivat uudet konttorinsa Kansallisosakepankki (1901), Suomen pankki (1910) ja Kauppapankki (1912). Näistä tunnetuin ja vaikutusvaltaisin oli Hackmanin suku, jonka esi-isä oli muuttanut Viipuriin 1790-luvulla. Viipuri oli tähän aikaan Suomen toiseksi suurin kaupunki, jonka asukasluku oli noin 80.000 asukasta.

Kultasepänliike L. Salkari Oy sijaitsi Viipurin torin laidalla Torkkelikatu 2:ssa, ja samasta osoitteesta löytyi myös; Viipurin Kemikaalikauppa, Elevhemmet, T. Forstenin Oy, kukkakauppa, T:mi K. Kajander, kangaskauppa, Lasi-, peili- ja kehysliike K. F. Lindqvistin, Suomalainen Hattuliike Oy, Suomen Pankki, Viipurin konttori ja Viipurin Rohdoskauppa Oy.

Marraskuussa 1939 Venäläiset aloittivat Viipurin pommitukset ja isoäitimme Lyydia Salkari ja isoisämme Ville Salkari joutuivat kiireellä lähtemään evakkoon ja määränpäänä oli Helsinki. Mukaansa he saivat ainoastaan muutaman laatikollisen arvoesineitä liikkeestämme, joka tuhoitui pommituksissa. Salkari_historiaa  Arvoesineitä piiloteltiin Helsingissä, kunnes vuonna 1941 Vaasasta löytyi sopiva kauppapaikka Lassilan & Tikanojan uudesta liiketalosta. Tämän jälkeen olemme muuttaneet muutaman kerran ja 12 vuotta sitten muutimme kauppakeskus Reweliin, joka on yksi Vaasan vilkkaimmista kauppakeskuksista. 
155 ikävuoden iästä huolimatta olemme moderni kultasepänliike, jonka valikoimiin kuuluvat korut, kellot ja lahjatavarat sekä kattavat kultasepänpalvelut liikkeemme yhteydessä. Myös verkkokauppa on osa liiketoimintaamme, joka mahdollistaa meille asiakkaiden palvelun ympäri Suomea. 
HISTORIA