Kellojen rannekeet ja niiden ominaisuudet
Markkinoilla on tänä päivänä monia erilaisia rannekevaihtoehtoja, joissa korostuu erilaiset ominaisuudet sekä tyyli. Rannekkeen saa vaihdettua helposti useassa kellossa ja se on oiva tapa muokata asua tilanteen mukaan. On myös kellomalleja, jossa tulee lisäranneke "vakiorannekkeen" lisäksi. Kellon ranneketta on hyvä päivittää tietyn väliajoin riippuen sen käyttötiheydestä, sillä se on kellon kuluvin osa. Tyypillisesti rannekkeiden leveydet sijoittuvat18 mm ja 24 mm välille.
Jokaisessa rannekemateriaalissa on omat hyvät puolensa. Nyt esittelemme erilaiset rannekemateriaalit sekä ranneketyökalut, jotka helpottavat rannekkeiden vaihdossa.
Metalli
Metalliranneke on perinteisin valinta kellon rannekkeeksi. Se tuo kelloon jämäkän ilmeen ja tuntuman. Metallirannekkeita nähdään usein esimerkiksi sukelluskelloissa. Metallirannekkeet on yleensä valmistettu linkeistä, ja siksi sen toinen nimi on linkkiranneke. Linkit mahdollistavat rannekkeen taipumisen ranteen muotoon. Linkkien rivien määrä on eri rannekkeesta riippuen. Esimerkiksi kuvassa olevassa jubilee-mallisessa rannekkeessa linkkirivejä on jopa seitsemän.
Yleensä rannekkeet on valmistettu ruostumattomasta teräksestä tai titaanista ja siksi metallirannekkeet painavat hieman enemmän, kuin muut vaihtoehdot. Yleisimmät värivaihtoehdot ovat titaani, kulta tai hopea. Myös erilaisia väriyhdistelmiä löytyy.
Mesh-metalliranneke on ohut metalliranneke vaihtoehto. Mesh-ranneke tunnetaan myös nimellä "Milanese"-ranneke. Se on valmistettu pienistä metallisilmukoista. Mesh-ranneke on trendikäs valinta ja sopii hyvin siistimpään pukuun. Kuvassa on kaksiosainen Garmin mesh-ranneke älykelloon.
Kumi / Silikoni
Kumirannekkeet sopivat erityisen hyvin kosteisiin olosuhteisiin. Kumi on materiaalina taipuisaa ja pehmeää, joten se on miellyttävän tuntuinen ranteessa. Se on myös helppo puhdistaa.
Kumiranneke on suosittu valinta äly- ja urheilukellojen rannekkeeksi. Kaksiosainen kumiranneke sopii ihanteellisesti älykelloon, sillä se ei peitä sykettä ja muita elintoimintoja seuraavia antureita, jotka sijaitsevat kellon takakuoressa.
Silikoni on hyvin lähellä kumiranneketta, mutta se on hieman pehmeämpi ja joustavampi.
Nahka
Nahkaranneke on klassinen ja hienostunut valinta niin miesten kuin naistenkin rannekelloon. Se on taipuisa, tyylikäs ja helposti kiinnitettävä solkikiinnityksen ansiosta. Nahka on lämmin ihoa vasten verrattuna viileään metallirannekkeeseen, mutta vaatii hieman enemmän ylläpitoa. Pehmeä nahka kuluu nopeammin verrattuna metalliin ja siksi tietyin väliajoin on hyvä huoltaa tai päivittää ranneke käytöstä riippuen.
Nykyään on perinteisen mustan ja ruskean nahkan lisäksi löydettävissä paljon muita sävyvaihtoehtoja sekä erilaisia tikkauksia ja tekstuureita. Kun valitset nahkaista kellon ranneketta, ota huomioon kellotaulun sekä rungon sävyt.
Tekstiili
Tekstiilirannekkeiden suosio on noussut viimeaikoina niiden monimuotoisuuden, keveyden ja kestävyyden ansiosta. Olemme kirjoittaneet hetki sitten postauksen NATO-tekstiilirannekkeista. Pääset lukemaan postauksen tästä.
Tekstiilirannekkeet valmistetaan yleensä kestävästä nylonista. Materiaali on nopeasti kuivuvaa ja hengittää paremmin kuin esimerkiksi nahka.
Puu
Puurannekkeita nähdään esimerkiksi Aarni-kelloissa. Puu on kevyt materiaali ja se takulla kiinnittää huomion, sillä se on aikaisemmin mainittuja rannekevaihtoehtoja harvinaisempi.
Aarnin rannekellojen lisäksi valikoimastamme löytyy yksi puusta valmistettu kellon ranneke: kuvassa oleva Hirsch Birch puupintainen kellon ranneke. Ranneke on hybridimalli, jossa ulkopuoli on valmistettu koivusta ja sisäpuolella on raakakumista valmistettu pinta tuomassa kestävyyttä ja pehmeyttä.
Kellotyökalut
Rannekkeiden vaihtamisessa sekä metallirannekkeen pituuden säätämisessä auttavat erilaiset ranneketyökalut. Rannekkeen vaihtaminen on helppoa kotikonstein oikeiden työkalujen avulla. Rannekkeenvaihtotyökalun tarkoitus on saada jousitappi vaivatta pois "lugivälistä". Valikoimasta löydät Oris, Sinn ja oman tuotemerkkimme Karun vaihtotyökalut.
Osassa kellojen rannekkeita on pikavaihto-ominaisuus, jonka ansiosta vaihtamiseen ei tarvitse työkaluja. Esimerkiksi Baume & Mercier Riviera-kelloissa on Fast Strap System ja Hirsch-rannekkeissa on kätevä Quick-Release System. Tutustu siihen tarkemmin alla olevasta videosta.
Nettisivuiltamme löydät rannekkeenvaihto-oppaan, jossa on video rannekkeen vaihtamisesta. Pääset oppaaseen tästä.
Jätä kommentti