Korujen hoito-ohjeet
Eikö olisikin ihanaa, jos korut näyttäisi aina kuin uudelta? Valitettavasti tämä on mahdotonta, sillä ajan saatossa korut menettävät kirkkauttaan ja niissä näkyy muiden asusteiden tapaan käytön jäljet.
Säännöllinen puhdistus auttaa säilyttämään korujen alkuperäisen kiillon ja loiston sekä pidentää niiden käyttöikää. Korut voivat kerätä likaa, rasvaa, hikoilua ja muita epäpuhtauksia käytön aikana. Erityisesti sormukset, rannekorut ja korvakorut ovat jatkuvasti kosketuksissa ihon ja hien kanssa ja jos koruja ei puhdista säännöllisesti niihin voi kertyä bakteereja ja muita mikrobeja. Korujen puhdistus siis on myös hygienian kannalta tärkeää. Korujen huoltaminen ja puhdistaminen auttaa lisäksi säilyttämään korun arvon pitkällä aikavälillä.
Korujen puhdistus riippuu paljon korun materiaalista, ja esimerkiksi siitä millaisia jalokiviä korussa on. Tässä lyhyt käytännön infopaketti siitä, miten eri materiaalien korut voi puhdistaa kotikonstein.
HOPEAKORUN HOITO
Hopeakorut ovat usein valmistettu sterling-hopeasta. Se on metalliseos, joka sisältää 92,5% hopeaa ja 7,5% muuta metallia, yleensä kuparia. Kupari on metallina altis hapettumiselle ajan saatossa. Hapettuminen aiheuttaa hopean tummumisen. Hopean tummumista estetään rodinoinnilla joka tarkoittaa hopean pinnoitusta rodiumilla. Rodiumi antaa hopealle vaalean, kirkkaan pinnan. Kultaseppä pystyy uusimaan kuluneen rodiumpinnoitteen.
Hajuvedet ja yleisesti ihokosketus ja lika nopeuttavat hopean tummumista. Hopeakorut säilyvät parhaiten, kun niitä säilytetään erikseen muista hopeakoruista. Hopeakoruja voi puhdistaa laimennetulla astianpesuaineella ja esimerkiksi pehmeällä hammasharjalla. Koska kyseessä on pehmeä metalli, vältä kovin hankaavaa käsittelyä ja vahvoja aineita. Huuhtele pesun jälkeen koru runsaalla vedellä ja kuivaa huolellisesti. Hopeakorujen kiillotukseen on suositeltavaa käyttää kultasepänliikkeestä ostettua kiillotusliinaa.
KULTAKORUN HOITO
Kullan sävyjä on erilaisia. Keltakulta sisältää kullan lisäksi hopeaa ja kuparia, valkokulta hopeaa ja palladiumia, punakullan värin antaa puolestaan kupari. Muiden metallien pitoisuus riippuu siitä, onko kyse 9, 14,18 vai 24 karaatin kullasta. 24 karaatin kulta on niin sanottua puhdasta kultaa.
Kulta ei tummu hopean tavoin, mutta koruja on hyvä huoltaa tietyn ajan välein, sillä kulta pehmeänä metallina altistuu eniten kulumiselle.
Kultakorujen puhdistus käy hopean tapaan miedossa saippuavedessä pehmeällä hammasharjalla. Mitä puhtaampaa kulta on, sitä pehmeämpää se on. Huuhteluun käytetään runsasta vettä. Jos korussa on liimattuja osia, sitä ei kannata pestä saippuavedessä, vaan korkeintaan pyyhkiä kostealla liinalla. Saippua voi liuottaa liiman pois. Myös kultakorut on suositeltavaa kiillottaa siihen tarkoitetulla kiillotusliinalla, jonka voi ostaa kultasepänliikkeestä. Mikäli korussa on naarmuja, kultaseppä pystyy myös kiillottamaan käytön aiheuttamat naarmut pois.
PRONSSIKORUN HOITO
Pronssi on seos kuparista ja tinasinkistä. Näiden seosaineiden takia pronssille ominaista on nopea tummuminen. Korujen puhdistamiseen voidaan käyttää muutamia erilaisia menetelmiä. Yksinkertainen tapa puhdistaa pronssikoru on laimennetulla pesuaineliuoksella. Korua hierotaan kankaalla tai pienellä harjalla pyörivin liikkein.
Puhdistuksen jälkeen koru tulee huuhdella runsaan veden alla ja kuivata huolellisesti pehmeällä liinalla. Kuivaamisen jälkeen puhdistuksen voi viimeistellä pronssille tarkoitetulla kiillotusaineella. Jos pronssi on tummunut voimakkaasti, saatat tarvita voimakkaampia puhdistusaineita tai ammattilaisen apua.
HELMIKORUJEN HOITO
Helmet ovat muuttaa vähitellen värinsä tai haalistua, kun ne joutuvat alttiiksi erilaisille aineille, kuten hiuslakalle ja hielle. Helmien puhdistuksessa tulisikin välttää vahvojen kemikaalien ja esimerkiksi alkoholipitoisten liuoksien käyttöä.
Helmikorujen puhdistuksessa voidaan käyttää pehmeää liinaa. Vettä tai erittäin mietoa astianpesuliuosta helmikorun puhdistuksessa kannattaa käyttää ainoastaan muutaman kerran vuodessa. Puhdistusaineen valinnassa tulee ottaa huomioon, ettei se sisällä liuottimia. Vältä korun kastamista suoraan veteen, sillä kosteus voi vahingoittaa helmien säiettä tai liimaa, joka pitää helmet kiinni korussa. Puhdistuksen jälkeen koru tulee kuivata huolellisesti pehmeällä kankaalla, kuten mikrokuituliinalla.
Helmikorut on hyvä käyttää muutaman vuoden välein tarkastuksessa kultasepällä, joka voi tarkastaa helmien punonnan ja tarvittaessa tehdä korjauksia koruun.
TIMANTTIKORUJEN HOITO
Timantteja löytyy usein kihla- ja vihkisormuksista. Nämä sormukset ovat monella jokapäiväisessä käytössä ja siitä syystä ne altistuvat normaalia enemmän kulutukselle, vedelle ja lialle. Lisäksi aidot timantit tekevät korusta entistä arvokkaamman, ja siksi timanttikorusta tulisi pitää entistä paremmin huolta. Timanttikorut olisi hyvä huoltaa vuoden tai kahden välein kultasepänliikkeessä, sillä erityisesti sormuksissa saattavat timanttien istutukset käytössä ajan mittaan löystyä.
Timanttikorujen puhdistaminen on suhteellisen helppoa, mutta vaatii varovaisuutta ja tarkkuutta. Korut voi puhdistaa miedossa ja hieman lämpimässä asianpesuliuoksessa. Vahvoja kemikaaleja tulee välttää. Koruja voi liottaa liuoksessa 10-15 minuuttia ja sitten timantit voivat harjata esim. pehmeällä hammasharjalla. Vältä liian voimakasta harjausta. Koru tulee huuhdella vedellä huolellisesti ja kuivata pehmeällä liinalla tai mikrokuituliinalla.
Muuta huomioitavaa:
- Korujen puhdistuksessa tulee huomioida se, ettei ne ole liian lähellä viemäriä, jotteivat ne päädy sinne vahingossa. Jos sinulla on erityisen arvokkaita tai harvinaisia koruja, voi olla suositeltavaa kääntyä ammattilaisen puoleen sen puhdistuksessa.
- Puhdistuksen lisäksi korun oikeaoppinen säilytys parantaa korujen käyttöikää. Esimerkiksi helmikoruja ei ole hyvä säilyttää samassa rasiassa muiden korujen kanssa.
- Älä käytä puhdistusliinaa, jossa on tarkoituksella käytetty tummennettuja pintoja ja koristetummennoksia pintakäsittelynä. Puhdistusliina poistaa nämä pintakäsittelyt.
Jos olet epävarma korun puhdistusmenetelmästä kannattaa kääntyä valmistajan tai muun ammattilaisen puoleen. Nettisivuiltamme löydät vinkkejä mm. kellon ja timanttisormuksen ostamiseen. Käy kurkkaamassa!
Jätä kommentti